Bekalken in het najaar
Het bekalken van een perceel is van belang om je pH-waarde op peil te houden, tipt Rick Willemsen, adviseur Groeikracht en begeleider bij Waterwijs Boeren. “De pH-waarde is de basis van de bodem. Als dit niet op orde is, zien we vaak mankementen terug. De mineralisatie in een perceel dat niet op gang komt, de bodemstructuur die onvoldoende is of een bietenteelt/ grasklaver perceel die tegenvalt zijn enkele voorbeelden”, geeft Willemsen aan. “Een goede bekalking bevorderd de uitwisseling van nutriënten en daardoor de gewasgroei. Het is dus essentieel voor een goede oogst.”
Het najaar is een mooie tijd is om de bodem te bekalken. Kalk heeft namelijk even de tijd nodig om volledig te werken in de bodem. “De nutriënten die in de bovenlaag zitten, wordt door een bekalking in het voorjaar weer aan het werk gezet”, aldus Willemsen.
Onderhoudsbekalking
Kies voor een bekalking die voldoet aan de behoefte van de bodem en bestrooi het land onderhoudsmatig. Door ieder jaar een beetje te strooien onderhoud je de bodem en hoeft er niet één keer in de vier jaar een achterstand weggewerkt te worden. Willemsen: “Mocht je toch achterstand opgelopen hebben, geef dan nooit meer dan 3 ton per hectare in een keer. Heeft het land bijvoorbeeld volgens de berekening 5 ton nodig, splits het dan op in meerdere giften. Onderhoudsmatig heeft bouwland ieder jaar 1 ton per hectare nodig. Grasland heeft daarentegen gemiddeld genomen om het jaar 1 ton per hectare nodig om op peil te blijven.”
Meer informatie
Ben je van plan om te bekalken en heb je nog vragen over je aanpak, soort kalk of hoeveelheid bekalking? Neem dan contact op met groepsbegeleider Rick Willemsen via 06-21909504 of Willem Veeneman via 06-23465598.