Bijeenkomst: Het nut van een goede groenbemester
De teelt van groenbemesters draagt op verschillende manieren bij aan het verbeteren van de bodemkwaliteit. Op een demoveld worden dit jaar verschillende soorten en mengsels van groenbemesters getest. Hoe dat bevalt? Je hoort het tijdens de veldbijeenkomst op vrijdag 19 november!
Waarvoor dient een groenbemester?
- Een goed ontwikkelde groenbemesters vormt veel biomassa, die na inwerken een positieve bijdrage levert in de organische stofvoorziening van de bodem.
- Daarnaast kunnen groenbemesters door hun beworteling de bodemstructuur verbeteren en de activiteit van het bodemleven stimuleren.
- Groenbemesters nemen nutriënten op, die na de teelt van een gewas achterblijven in de bodem of nog vrijkomen na de teelt. Hiermee wordt voorkomen dat onder andere stikstof uitspoelt. De vastgelegde nutriënten komen na afsterven of inwerken van de groenbemester weer beschikbaar voor een volgteelt.
Kom je ook?
In het kader van het project Waterwijs Boeren is samen met loonbedrijf Haaring een demoveld aangelegd met verschillende soorten en mengsels van groenbemesters. Tijdens de veldbijeenkomst op 19 november willen wij jou als melkveehouder of akkerbouwer informeren over de voordelen van de teelt van groenbemesters en je ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes voor het eigen bedrijf.
Datum: vrijdag 19 november 2021
Tijd: 13.30 – 16.00u
Locatie: Lindeseweg in Linde-Vorden ter hoogte van huisnummer 26
Programma
13.30 Opening door Miriam van Meeteren namens de projectgroep van Waterwijs Boeren
13.35 – 15.30 Rondgang langs de verschillende soorten groenbemesters met toelichting door Gerard Meuffels (M-ARC) en Matheijs Pleijter (Aequator)
15.30 – 16.00 Toelichting mechanisatie voor het zaaien van groenbemesters door loonbedrijf Haaring
16.00 Afronding
Wij zien je graag 19 november!
Namens Waterwijs Boeren – Gerard Meuffels (06-16160552)
Namens Loonbedrijf Haaring – Edward en Marco Haaring