Waterwijs Boeren Gelderland

Grondwaterbeschermingsgebieden ’t Klooster, Dinxperlo, Haarlo en Olden Eibergen

HomeNieuwsBoer Gert: ‘Door KLW vergelijk ik mijn bedrijfsvoering met anderen’

Boer Gert: ‘Door KLW vergelijk ik mijn bedrijfsvoering met anderen’

Deelnemer Gert Gijgink uit Eibergen ziet de KringloopWijzer vooral als een bevestiging van hoe hij het afgelopen jaar op zijn bedrijf is gegaan. Bijvoorbeeld dat de beregening in 2020 vooral gunstig was voor de maisopbrengst. “En het is interessant om te zien hoe jij staat ten opzichte van het groepsgemiddelde binnen Waterwijs Boeren.”

De KringloopWijzers zijn de afgelopen weken doorgenomen met de deelnemers van Waterwijs Boeren. In de digitale bijeenkomsten werd het groepsgemiddelde gedeeld waarna de data is doorgenomen. Ook eventuele aanpassingen voor het nieuwe seizoen zijn besproken. Groepsbegeleider Rick Willemsen: “Boeren doe je op gevoel, maar de data kunnen wel ondersteunen bij het bedrijfsmanagement. Klopt het met wat je denkt? Waar ging het goed en waar is bijsturing mogelijk?”

Zo kijkt ook Gert Gijgink aan tegen de KringloopWijzer. “Ik vind het prettig om in groepsverband de KLW’s door te nemen, om te zien hoe anderen met een soortgelijk bedrijf het doen.” Ook waardeert Gert de inbreng van groepsbegeleider Rick. “Ons ureum was vorig jaar 22, daar is dus nog verbetering mogelijk vond Rick. Ik zou dit jaar willen bijsturen in het eiwit voeren aan de koeien door  minder eiwitbrok en/of andere brok te geven.”

Beregenen

De opbrengsten op zijn bedrijf vielen vorig jaar niet tegen, bevestigde de KringloopWijzer. “Met name in de mais heb ik ondanks de droogte een goede opbrengst gehad.” Dat is te danken aan de beregening, want van het grondwater moet Gijgink het niet hebben. Met zijn bedrijf zit hij amper 50 meter van waterwingebied Olde Eibergen. “We zitten op de put, dus het land moet het van regenwater hebben. Als dat niet valt, ben ik aangewezen op beregening.” Beregenen doet Gijgink al sinds de jaren zeventig, met een waterkanon. “Maar zoveel beregenen als de afgelopen jaren is nieuw.” Het waterkanon staat een paar uur op een perceel en brengt zo’n 30 tot 40 millimeter water per keer op land. Daarna wordt het verplaatst. “Vooral in de mais heeft beregenen zin, ik realiseerde daardoor een kwalitatief goede maiskuil.” Ook grasland beregende Gijgink in 2020. “Vooral om de graszode aan de gang te houden.”

Nieuw jaar, nieuwe plannen

De analyse van de KringloopWijzer is voor veel boeren ook aanleiding om te kijken naar hun plannen voor komend jaar. Zo overweegt Gijgink om eiwit in het rantsoen aan te passen naar aanleiding van het ureumgehalte. Komend jaar wil hij ook zijn slechtst scorende perceel vernieuwen. “Dit doen we door dit perceel in te zetten voor mais. Wanneer na september de mais eraf is, zaaien we opnieuw gras in. Een goede methode om te rouleren.”

Rick Willemsen, adviseur Groeikracht en begeleider bij Waterwijs Boeren: 

“Gert Gijgink behaalde mooie opbrengsten vorig jaar, onder meer dankzij beregening. Gert is een mooi voorbeeld van hoe je de KringloopWijzer kunt gebruiken op je melkveebedrijf: als ondersteuning bij je gevoel voor boeren. Aan de hand van de KLW-cijfers adviseerde ik Gert dit jaar het ureum te verlagen. Het ureum is met 22 namelijk aan de hoge kant en wijst op teveel eiwit in het voer.

Bij Gert nog niet aan de orde, maar een te hoog ureum (vanaf 25) kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je koeien. De lever van de koe moet dan hard werken om het teveel aan eiwit af te scheiden en daardoor is er meer kans op gezondheidsproblemen zoals Mortellaro en andere klauwproblemen. Door eiwit in het rantsoen te verminderen houd je de melkproductie in stand en behoud je de gezondheid van je veestapel. Dat geeft ook nog een besparing op de krachtvoerkosten.”