Waterwijs Boeren Gelderland

Grondwaterbeschermingsgebieden ’t Klooster, Dinxperlo, Haarlo en Olden Eibergen

HomeNieuwsDruppelirrigatie als verzekering voor goede opbrengst?

Druppelirrigatie als verzekering voor goede opbrengst?

Letterlijk in het water gevallen. Dat is de kortweg de conclusie van de demo Druppelirrigatie in aardappelen die we in 2021 bij twee Waterwijs Boeren-deelnemers uitvoerden. Er was geen neerslagtekort waardoor beregenen met het druppelsysteem nauwelijks nodig was. Desondanks ziet demo-begeleider Robin Walvoort van De Marke wel potentie in druppelirrigatie. ‘Wij laten onze slangen nu voor 10 jaar liggen’.

Bij deelnemende akkerbouwers Bert Sloetjes en Arno Prinzen zijn druppelslangen aangelegd in het aardappelveld voorafgaand het groeiseizoen van 2021. Om te bepalen of er gedruppeld moest worden, keken we naar het bodemvochtpercentage op de dieptes 0-20 cm en 20-30 cm van 10 mei tot 30 augustus.

Van vochttekort was echter geen sprake: in juni en juli viel er veel regen in het gebied waardoor er op het perceel van Sloetjes in totaal maar 20 mm is gedruppeld. Bij Prinzen is zelfs helemaal niet gedruppeld, omdat er gedurende het groeiseizoen constant voldoende vocht voor plantgroei was.

Verzekering voor een goede opbrengst

Van een tegenvallende demo wil demo-begeleider Robin Walvoort (onderzoeker bij de WUR) echter niet spreken: “Zie druppelirrigatie als een verzekering voor een goede gewasopbrengst. Is het een groeizaam seizoen geweest, dan maak je geen gebruik van je verzekering. Is het echter droog, dan ben je met de aangelegde druppelirrigatie verzekerd van een goede gewasopbrengst.”

Druppelslangen voor 10 jaar

Op De Marke starten ze dit jaar met een nieuwe proef met druppelirrigatie. De druppelslangen komen 40 centimeter onder de grond te liggen en blijven daar minimaal 10 jaar liggen. Walvoort: “Je legt het één keer aan en hebt ongeacht droogte of niet tijdens het seizoen een goede gewasopbrengst.” Een dure verzekering, erkent Walvoort, “maar wij zien wel potentie. De aanleg is iets duurder, maar materiaalkosten blijven ongeveer hetzelfde. Ik ben heel benieuwd naar de langjarige resultaten.”

Meer informatie
Eerder maakten wij deze video met en bij Bert Sloetjes over de aanleg van druppelslangen op zijn aardappelveld.