Gratis online cursus over koegezondheid in kringlooplandbouw voor dierenartsen
‘Laat je dierenarts meekijken naar alle facetten binnen je bedrijf’
Nodig je dierenarts uit voor een gratis online cursus over koegezondheid in kringlooplandbouw op 23 maart of 1 april van 16.00 tot 17.30 uur, met Gerrit Hegen, de boerenveearts!
Aanmelden kan (tot 23 maart) via info@waterwijsboeren.nl.
Dierenarts Gerrit Hegen zag ruim dertig jaar geleden op veel melkveebedrijven hetzelfde terugkerende ziektebeeld bij de koeien, of dat nu kopziekte, melkziekte of lebmaagdraaiing was. In plaats van enkel de patiënten te behandelen, realiseerde hij zich dat hij breder moest kijken naar het melkveebedrijf om problemen bij andere koeien in de veestapel te voorkomen. Zijn insteek: “Ieder ziek dier is een signaaldier voor de rest van de koppel.”
Signaal om breder te kijken
“Iedere zieke koe op het bedrijf is een signaal om op een bredere manier te kijken naar het bedrijf en of iets geregeld moet worden voor de rest van de koppel. Een koe met een dikke hak bijvoorbeeld. Dan vraag je je automatisch af of de huisvesting wel goed is, hoe staat het met het koe-comfort. Of pens- of dikke darmverzuring. Dat is een signaal om naar het rantsoen te kijken. Veel dierenartsen doen dat al wel. Ze kijken naar wat er op dat moment voor het voerhek ligt, hoe het bewaard is en wat voor krachtvoer gekozen is. Maar ze kijken nog te weinig naar de bodem, graslandbeheer en naar manier van bemesten. Terwijl juist dat sterk de voederwaarde en de minerale samenstelling van het eigen ruwvoer bepaalt.”
Neem verantwoordelijkheid
Dierenartsen, maar ook andere adviseurs, zijn deze brede integrale kijk niet altijd gewend, weet Hegen. Inzicht in de relatie bodem-plant-dier hoort bij het kringloopdenken, een vorm van systeemdenken die op een bedrijf aan de basis staat van diergezondheid, dierenwelzijn en levensduur. Doel is een betere benutting van eigen ruwvoer, minder input van aangekochte grondstoffen, gezonde koeien die goed melk geven en gemakkelijk oud worden. Dat levert de veehouder geld op.
Hegen ziet dan ook een verantwoordelijkheid voor dierenartsen om hiermee aan de slag te gaan. “En ook een verantwoordelijk voor veehouders zelf, laat je dierenarts meekijken naar alle facetten van het bedrijf om tot het juiste advies te komen. ”
Maak het verschil met integrale kijk
Hegen heeft zelf door middel van cursussen en opleidingen bijgeleerd over de bodem en het rantsoen. “Vooral verdiepen in voeding en dat vervolgens plaatsen in het kader van de fysiologische processen in de koe is belangrijk”, vindt Hegen. “Verder zou er binnen iedere dierenartspraktijk eigenlijk een specialist kringloop aanwezig moeten zijn. Is dat niet mogelijk dan zou een praktijk een netwerk van kundige bodem- en voeradviseurs om zich heen moeten verzamelen.”
“Een goede dierenartspraktijk doet meer dan alleen genezen, die werkt ook preventief en denkt mee hoe een melkveehouder duurzaam en toekomstgericht kan werken. Daar hoort behalve diergezondheid, ook bodem en gewas bij.”
Gratis online cursus over Koe-gezondheid in kringlooplandbouw
Op 23 maart en 1 april laat Gerrit Hegen aan de hand van het bedrijf van Waterwijs Boerendeelnemer Remco Regelink online zien hoe zijn integrale kijk op het melkveebedrijf werkt. Nodig jouw dierenarts uit om hier aan mee te doen. Deelname is gratis. Het geeft de dierenarts (als erfbetreder) inzicht in de uitdagingen waarvoor boerenbedrijven in grondwaterbeschermingsgebieden staan.
Nodig je dierenarts uit voor een gratis online cursus over koegezondheid in kringlooplandbouw op 23 maart of 1 april van 16.00 tot 17.30 uur. Aanmelden kan (tot 23 maart) via info@waterwijsboeren.nl.