Klaar voor de toekomst na realiseren wasplaats op loonbedrijf Haaring
Edward Haaring raadt het iedere agrarisch ondernemer aan: ga je aan de slag op je erf, neem dan ook meteen maatregelen om erfemissie te voorkomen. Haaring – akkerbouwer en eigenaar loonbedrijf Haaring – draait mee in de akkerbouwgroep van Waterwijs Boeren. “Een goede wasplaats voor je gewasbeschermingsapparatuur is niet een investering die zich direct uitbetaalt, maar wel een investering waar je een goed gevoel van krijgt.”
Op het loonbedrijf Haaring in Hengelo (Gelderland) waren al langer plannen om het erf aan te pakken. De oude varkensschuur moest verdwijnen en vervangen worden voor een wasplaats voor de machines. Haaring: “Dan ontstaat als vanzelf de wens om de nieuwste aanpassingen toekomstbestendig te realiseren.” Gebeurde eerst het wassen van gewasbeschermingsapparatuur als spuitmachines nog buiten, nu wilden de broers Haaring dat in een overkapte schuur met een aparte vloer om emissie te voorkomen. “Mede dankzij de 40/60-subsidieregeling van de provincie Gelderland konden we het iets groter aanpakken dan van tevoren gedacht.” En dus is niet alleen een nieuwe overkapte wasplaats gerealiseerd met vloeistofdichte vloer.
Ondanks zorgvuldig werken is erfemissie bijna niet te voorkomen
Oog voor erfemissie was er altijd al op loonbedrijf Haaring. “Waterkwaliteit is belangrijk voor ons allemaal, we willen zo min mogelijk afspoeling richting de sloot.” Dat er af en toe wat gewasbeschermingsmiddel op het straatwerk terecht komt, was echter bijna niet te voorkomen in de oude situatie. En dan komt het na een fikse regenbui via de straatkolk toch ook in de sloot terecht. “Hoe zorgvuldig je ook werkt. Daarom ben ik blij met de aparte vloer die is gerealiseerd.” De vloer laat geen vloeistof zoals gewasbeschermingsmiddel door, maar vangt het op in een aparte ondergrondse tank. In de toekomst wil Haaring nog een biofilter installeren die de opgevangen middelen zuivert.
Klaar voor de toekomst
Het loonbedrijf in Hengelo kreeg onlangs nog een medewerker van waterschap Rijn en IJssel op bezoek. “Hij was enthousiast over onze wasplaats en dat is leuk om te horen.” De investeringen betalen zich volgens Haaring niet perse uit, maar ‘het geeft wel een goed gevoel om klaar te zijn voor de toekomst’. “Zoals wij werkten kon ook niet meer, we moeten oog hebben voor waterkwaliteit.” Haaring kan het daarom iedere agrarische ondernemer aanraden: ga je aan de slag met je erf, neem dan direct de juiste maatregelen ten aan zien van af- en uitspoeling. “En maak gebruik van subsidieregelingen en expertise van het waterschap. Dan weet je zeker dat je de juiste maatregelen neemt.”
Meer informatie
Wil je meer weten over de juiste maatregelen om erfemissie te voorkomen? Kijk dan eens op www.agrarischwaterbeheer.nl of neem contact op met Gerard Meuffels, begeleider akkerbouwers bij Waterwijs Boeren via gerard@m-arc.nl.