Waterwijs Boeren Gelderland

Grondwaterbeschermingsgebieden ’t Klooster, Dinxperlo, Haarlo en Olden Eibergen

HomeNieuwsKruidenrijk grasland in de praktijk: deelnemer Rudi vertelt

Kruidenrijk grasland in de praktijk: deelnemer Rudi vertelt

Kruidenrijk grasland zou beter bestand zijn tegen droogte, leidt tot een besparing van kunst- en drijfmest en vergroot de biodiversiteit boven én onder de grond. Deelnemer Rudi Klein Hesselink – die een van zijn percelen inzaaide met een mengsel van Pure Graze – ziet dat het kruidenrijke grasland er goed bij staat. “Maar wat de opbrengst is? Dat is afwachten.”

Melkveehouder Rudi Klein Hesselink uit Aalten zaait vanwege deelname aan Planet Proof een perceel in met het mengsel van Pure Graze. Er zitten 15 kruidenrijke soorten in het mengsel, dus genoeg om te voldoen aan het topniveau dat Planet Proof voorschrijft. Helaas blijkt er toch een verschil te zijn: Pure Graze is productief kruidenrijk grasland en niet zoals PP bedoeld: extensief beheerd kruidenrijk grasland. Klein Hesselink: “Een tegenvaller misschien, maar haal ik een goede snede eraf zonder kunst- en drijfmest dan is het toch een plus voor mijn bedrijf. Even afwachten dus.” De overgebleven mest kan Klein Hesselink nu beter benutten.

Geen bemesting, geen uitspoeling
Rudi Klein Hesselink ging onlangs nog mee met een excursie van Waterwijs Boeren naar het melkveebedrijf van Toon Hulshof in Lievelde. Hulshof zaait in 2019 twee percelen in met het zogeheten saladebuffet van Pure Graze om de bodem te versterken en beter bestand te maken tegen de droogte. Hoewel het kruidenrijke mengsel geen drijf- en kunstmest nodig heeft vanwege de klavers, voegt Hulshof wel iets bemesting toe:  “Wil je het bodemleven stimuleren, dan is een beetje drijfmest volgen mij wel nodig. Ik bemest 25 kuub drijfmest per hectare waar ik normaal 55 tot 60 kuub rundveedrijfmest per hectare toevoeg. Er is dus minder tot geen risico op uitspoeling.”

Betere beworteling
Hulshof is voorzichtig positief over het mengsel van Pure Graze. Harde conclusies wil hij niet trekken, al doet Louis Bolk momenteel wel onderzoek naar het verschil tussen extensief en productief kruidenrijk grasland en bekijkt het onderzoeksinstituut onder meer gewasopbrengst, bodemleven en biodiversiteit. Hulshof: “Doordat je niet of nauwelijks hoeft te bemesten, bespaar je kosten. Ondanks de droogte van vorig jaar, zijn de kruiden blijven staan en ik zie een betere beworteling dankzij dit gewas.”

Opbrengst apart bemonsteren
Over de voederwaarde kan Hulshof ook niet iets zeggen. Er is al wel geoogst, maar dat ging in de grote kuil. “Op het saladebuffet weiden geeft tot nu toe geen zichtbaar verschil in de melkproductie bij de koeien ten opzichte van het grasland.” Moet ik wel zeggen dat ik ook aan zomerstalvoeren doe.” Waterwijs Boeren-deelnemer Klein Hesselink is ook erg benieuwd naar de voederwaarde van het grasland. “Het perceel staat er goed bij, maar dat zegt mij nog niet zoveel. In het najaar zal ik de opbrengst apart inkuilen en bemonsteren. Tot die tijd is het gissen.”

Zelf kruidenrijk grasland proberen? Lees eerst de tips van Toon Hulshof

 

  • Zaai kruidenrijk grasland bij voorkeur in het najaar om onkruiddruk te voorkomen;
  • Oriënteer je goed, kruidenrijk grasland is in opkomst en er zijn steeds meer aanbieders die mengsels aan bieden;
  • Het aandeel kruiden/klavers ten opzichte van graszaad is bij Toon Hulshof bij nader inzien te groot zegt hij zelf. “Producerend vermogen van kruiden en klavers is massaal waardoor je ee meer open zode houdt. De onkruiddruk wordt daardoor groter.”
  • Ga je inzaaien? Voeg dan niet kruiden en klavers extra toe, maar verlaag het aandeel graszaad en vervang dat door aandeel kruiden/klavers.

Meer informatie
Onlangs ging een groep Waterwijs Boeren-deelnemers met Rob Huinink kijken bij het kruidenrijke grasland van Toon Hulshof. Wil je meer informatie over het telen van kruidenrijk grasland? Neem dan contact op met Rob Huinink via mail.